Az interaktív térképet böngészve bárki nyomon követheti, merre járt Hunyadi Mátyás és felesége, Aragóniai Beatrix. A tartózkodási helyeik összeállításához a történeti forrásokat (okleveleket, krónikákat) használtuk fel. Egy tudományos szakkönyvben (Horváth Richárd: Itineraria regis Matthiae Corvini et reginae Beatricis de Aragonia (1458– [1476]–1490) Budapest, 2011)  publikált adattárat vittünk térképre úgy, hogy a településekre kattintva megkapjuk az adat forrását és a szakkönyv magyarázatának  szövegét is.

Alkalmazásban az egy-egy helyen való tartózkodást bizonyító oklevél (ha ilyen van) képe egy-két kattintással el is érhető az Magyar Nemzeti Levéltár online oklevéltárából, illetve a Hungaricana közgyűjteményi portálról.

Térképünk egyik fő célja, hogy segítse a történelem (különösen a politikatörténet és hadtörténet) oktatását a középiskolákban, élményszerűvé tegye az ismeretszerzést, tudásbővítést.
A tudományos publikációban közölt adatok ilyenfajta vizualizációja nem csak a kutatók számára nyújt kiváló segítséget, tájékozódást, hanem a Kárpát-medence településeinek lakói számára is izgalmas böngésző lehet, hogy megtudják, vajon járt-e – és ha igen, mikor – lakóhelyükön Mátyás király.

Az alkalmazás később több uralkodóval is bővült. Megtekinthető az alabbi weboldalon:

itinerarium.mnl.gov.hu

Ötletgazda: Rácz György

Tartalom: Horváth Richárd

Kivitelezés: Ruttkay Zsófia, Karasz Dániel és Ézsiás Dániel, Szatucsek Zoltán közreműködésével